Om det är lätt att få jobb i Australien?

Svår fråga helt klart! Allt är relativt. Ungefär som att svara på frågan om det är lätt att få jobb i sverige.. Allt beror på vad ni söker för jobb/vart i Australien ni söker/hur mycket ni kan tänka er att gå ned i lön etc.

Här i Port Hedland kryllar det av jobb och med väldigt välbetalda jobb dessutom. Men det är väl för att det inte är lika populärt att bo här och för att det inte är några turister här. PH är the real Australia. Så hemskt är det dock inte, hehe. Finns två shoppingmalls med lite kläder och med smink och sådant. Maccas (aussieslang för mc donalds), caféer, barer, resturanger, en klubb, några sandstränder, några public swimmingpools och havet att bada i. Gokartbana, paintball, ridskola, massa olika sportklubbar, gym, marknader och massa sådant att göra på fritiden också!

Men på dom mer populära platserna/turistmålen längst med östkusten är det något svårare!
Josefin och några andra bekanta försökte hitta jobb i Cairns.. Skulle tippa på att det tar en månad kanske innan man får ett heltidsjobb där. Om inte längre? En bekant hade sökt jobb konsant i två-tre veckor på massa olika ställen i Cairns och hade bara fått ett deltidsjobb med väldigt dåligt lön under denna tid.

Några andra bekanta var så desperata efter jobb när dom befann sig på östkusten att dom tillsut började kolla på betalda fruktplockarjobb. Något som dom absolut inte då heller ville ha. Men det tog dom cirkus två månader innan dom ens fick det. Jag och syrran sökte jobb i två månader innan vi fick något jobb... Mellan december-mitten på februari. 

Om ni vill ha jobb på dom mer populära platerna längst med östkusten skulle jag rekommendera er att komma hit senast oktober och söka jobb. Alltså för exempelvis Byron Bay, Surfers Paradise etc. I december är det bra mycket svårare och i princip omöjligt att få ett bra jobb på vissa utav dessa platser. Eller om ni vill jobba i Cairns att i sådana fall komma i mars och söka. Då högsäsongen sätter igång någon månad efter det.

Ett tips är att kolla upp när högsäsongen sätter igång på den platsen just du vill jobba på. När du sedan vet när högsäsongen börjar så ska du satsa på att komma två månader innan den sätter igång så borde det vara lugnt!

Jobb för gratis boende och mat/wwofa är det gott om! Men då jobbar man som sagt inte för någon lön utan för upplevelsen! Du kan jobba på hästfarm, jobba på båtar, plocka olika frukter, vara delfinvolontär, jobba på zoo med känguru/koalor, jobba på vingårdar, jobba som nannys på olika farmer osv. i all oändlighet. 

Några bra sidor att leta efter jobb på, och som är mina favoriter som jag har använt mig utav är  www.gumtree.com.au och på www.seek.com.au och på http://www.helpx.net/findhosts.asp?network=2

Är ni specialister/har efraenheter inom något ämne.. exempelvis byggare/målare.. ja inte vet jag? hehe. Så tror jag definitivt att det finns mycket jobb! Känns som att dom bygger ut hela Australien för tillfället så.. Vad jag har förstått finns det väldigt mycket jobb att få inom sjukvården och för erfarna kockar tror jag också!

Några jobb/platser där jag vill (eller snarare borde/ska) jobba på här i OZ innan jag åker hem:

Delfinvolontär
Jobba på en sailing/divingboat i Airlie Beach/Whitsundays/Cairns
Jobba i Byron Bay med något inom hospitality.
Jobba på en hästfarm i outback Australia


Nästa gång jag ger er något tips ska jag gå in på hur man går tillväga tiden innan/första tiden här i Australien! Allt med visas, taxfile numbers, tax-back, bankkonton, mobil och internet osv.

Om det är något annat ni undrar över så hojta till!



Och kom ihåg: om du bara vill, och är tillräckligt envis så går alla dina realistiska drömmar att förverkliga! 

"If you have an excuse, chuck it over your shoulder and move on. Always try to make a WAY rather than an EXCUSE. Finding a WAY will take you places, finding an EXCUSE will keep you where you are."


Kommentarer
Postat av: dad

Gillar dina posters...kram

2012-04-25 @ 14:35:51
Postat av: Anonym

Jag tyckte det var väldigt lätt att få jobb.. I ofs hade jag en del erfarenhet inom mitt område men överlag tyckte jag det kändes lätt att få jobb. Speciellt temporära jobb fanns det hela tiden.. De vet ju att det är mycket backpackers där som söker jobb.. Det är ju många som oroar sig över att inte kunna få jobb. Men varken jag eller någon annan av mina backpacker polare hade någonsin problem med det.

2012-04-25 @ 21:37:12
Postat av: Angelica

Vad skönt för er!! :) Vet dock inte när ni var där? För alla aussies man pratat med säger att det har blivit bra mycket svårare att få jobb här för backpackers bara på senaste tiden!! Ni kanske sökte jobb på ett ställe där det var lättare att få jobb och att ni kom i rätt tid också? Allt handlar om tur och rätt timing :) Alla mina bekanta och dom man har stött på under resan gång har Alla aft mycket mycket svårt att få jobb dom har senaste månaderna iaf! Både normala hospitalityjobb och fruktplockar jobb.

2012-04-25 @ 23:59:27
URL: http://runawaydream.blogg.se/
Postat av: Estefany

väldigt bra info! Börjar verkligen vilja mer och mer ta mig dit till sena hösten. Så all info uppskattas! :D

2012-05-02 @ 23:29:30
URL: http://mystuff.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0